Skip to main content

Operator- en onderhouds-werkzaamheden bij Consortium Grensmaas

In 1993 en 1995 is Limburg geconfronteerd met ernstige overstromingen van de Maas. Tienduizenden woningen kwamen blank te staan. De schade bedroeg meer dan 200 miljoen euro.Consortium Grensmaas is het samenwerkingsverband van grindproducenten, aannemers en Natuurmonumenten dat vanaf 2007 voor eigen rekening en risico de veiligheid langs de Maasoevers fors verbeterd heeft door de rivier meer ruimte te geven. Ook is er ongeveer duizend hectare nieuwe natuur ontwikkeld.De ingrepen, op een traject van 40 kilometer tussen Maastricht en Roosteren, hebben ertoe geleid dat de inwoners van Zuid-Limburg het nu droog houden bij identieke waterstanden als in 1993 en 1995.

De kosten van het project, circa 700 miljoen euro, worden betaald met de opbrengst van zand en grindwinning. Dat zand en grind wordt verkoopklaar gemaakt in verwerkingsinstallaties in een speciaal aangelegde haven. De eerste tien jaar gebeurde dat in Itteren. Nu in Trierveld in Sittard-Geleen. Het project duurt nog tot 2027. Grind wordt onder meer toegepast in woningbouw en de aanleg van wegen en bruggen.

Al vanaf de start mogen wij met onze operators een bijdrage leveren aan dit grootste rivierproject in uitvoering in Nederland. Onze mensen worden trouwens ook ingezet bij de onderhoudswerkzaamheden aan de baggermolens. Mooi en dankbaar werk. We zijn er trots op een bijdrage te mogen leveren aan het verbeteren van de waterveiligheid in Limburg en de ontwikkeling van een schitterend nieuw natuurlandschap.

Deel dit bericht op uw socials